sojain1000tuinen

Ik doe mee

kid garden L

Hoe kan je ons helpen?

Door sojabonen te planten in tuinen over heel Vlaanderen willen we te weten komen welke bodembacteriën dit eiwitrijke gewas helpen gedijen in onze bodem.

De inschrijvingen zijn inmiddels afgelopen. Had jij je kandidaat gesteld? Dan ontvang je spoedig nieuws in verband met je eventuele selectie.

Sojaboon

Het plan

Willen we soja met succes doen groeien in onze omgeving, dan moeten we meer te weten komen over de bacteriën die soja kunnen helpen groeien in Vlaanderen. Dankzij de hulp van 1000 burgerwetenschappers kunnen we zo werken aan een duurzaam verhaal.

Jouw deelname stap voor stap

STAP 1 - Selectie

We zijn op zoek naar 1000 tuinen, verspreid over het hele land. Ben je geselecteerd, dan ontvang je van ons een mailtje midden maart.

STAP 2 - Sojazaad & bodemstaal

In de loop van april komen we bij je langs met een pakketje met 60 sojazaden en nemen we een grondstaal van 1,5 liter mee uit je tuin.

STAP 3 - Soja planten

In mei is het tijd om de sojazaden in je tuin te planten. Hiervoor heb je een oppervlakte van 1 vierkante meter nodig. Je plant 60 zaden volgens een aangegeven raster.

STAP 4 - Opvolging

We zullen je vragen bij te houden op welke dag je de 60 sojazaden plantte, en op welke dag elk van de zaden kiemde. Over 10 exemplaren zullen we je meer info vragen, zoals wanneer de sojaplantjes beginnen te bloeien en hoe groot ze worden.

STAP 5 - Analyse

Vanaf de tweede helft van de zomer zullen we vijf plantjes uit je tuin in het labo onderzoeken. Die zullen we verzamelen via een ophaalpunt in jouw buurt.

STAP 6 - Bevraging

Op drie tijdstippen (aan de start van het project, in de loop van september en een jaar later) zullen we je vragen een enquête in te vullen over je ervaring met en blik op duurzame landbouw. Die bevraging zal telkens zo'n 20 minuten in beslag nemen. Tussendoor ontvang je mogelijks nog een aantal korte bevragingen.

gardening

Wat heb ik nodig?

 • een stukje tuin van 1 vierkante meter om soja te planten
 • anderhalve liter grond uit je tuin die je afstaat voor analyse
 • tijd en zin om gedurende de zomermaanden de groei van de sojaplanten op te volgen
 • bereidheid om 3 vragenlijsten in te vullen (3x 20 min): dit voorjaar, na de zomer en volgend jaar
 • spade grond

  Waarom zou ik deelnemen?

 • Je helpt onderzoek naar duurzame landbouw vooruit
 • Je kan soja telen in je tuin
 • Je leert meer over de bodemkwaliteit in je eigen tuin
  Doe je als burgerwetenschapper het hele traject uit, dan delen we graag de individuele resultaten van de bodemanalyse van het staal uit jouw tuin. Hieruit kan je leren hoe gezond je grond is. Je krijgt informatie over de nutriënten, pH, bacteriën en schimmels in je tuin, samen met een persoonlijk tuinadvies en natuurlijk de algemene resultaten van het onderzoek.
 • Ben je overtuigd?

  De inschrijvingen voor burger-wetenschappers zijn inmiddels afgesloten. Via 'Mijn Tuinlab' kan je nog andere interessante projecten ontdekken.