Inlogproblemen? Er is een extra pop-up (eenmalig) bij inloggen deelnemersportaal. Meer info

Soja in Vlaanderen

soybeans

Wat maakt soja zo bijzonder?

Wist je dat soja één van de belangrijkste eiwitbronnen is voor voeding en veevoeder?

Sojaboon

Soja heeft heel wat voordelen...

De sojaboon is een peulvrucht, afkomstig van de sojaplant (Glycine max), die als grondstof voor veel sojaproducten wordt gebruikt. Soja bevat gemiddeld 19% vet en 35% eiwit, maar in Vlaanderen streven we naar sojaplanten met een eiwit gehalte van 42%! Sojaolie is, na palmolie, de meest geconsumeerde plantaardige olie wereldwijd.

Soja bevat lecithine, een stof die cholesterol in oplossing houdt en hart- en vaatklachten kan verminderen. Ook bevat soja een grote hoeveelheid eiwitten. Soja bevat ook het eiwit bekend als de Bowman-Birk Inhibitor. Dit eiwit staat bekend om zijn positieve, anti-carcinogene en ontstekingsremmende werking.

sojabonen

... maar ook nadelen

Jaarlijks wordt er 800 000 ton soja geïmporteerd in ons land, vaak uit Zuid-Amerikaanse landen waarvoor grote delen regenwoud gekapt worden.

Hoe kunnen we soja duurzamer gaan telen?

Kunnen we soja lokaal verbouwen?

Partners