Inlogproblemen? Er is een extra pop-up (eenmalig) bij inloggen deelnemersportaal. Meer info

Het onderzoek

soy field

Een toekomst voor Soja in Vlaanderen?

Om te weten te komen of we soja ook op een haalbare manier in Vlaanderen kunnen kweken gaan wetenschappers op zoek naar Rhizobium-bacteriën in 1000 Vlaamse bodems.

Wortelknolletjes

Rhizobium - wat?

Rhizobium-bacteriën komen van nature voor in de bodem en dringen binnen in de wortels van de sojaplant. Eenmaal binnen worden speciale structuren, wortelknolletjes, gevormd waar de bacteriën stikstof fixeren.

Rhizobium-bacteriën leven in nauw verband met soja en andere peulvruchten. Zij leggen stikstof vast uit de lucht voor de plant, en in ruil voorziet de plant hen van suikers. Dankzij deze bijzondere samenwerking kunnen de planten ook op stikstofarme grond groeien.

Rhizobium

Bibliotheek van bodembacterien

Bacteriën zitten overal: op je huid, in je lichaam, maar ook in de bodem. In één gram aarde kan je ongeveer een miljard bacteriën terugvinden. Om je hier iets bij voor te stellen: het aantal bacteriën in een handvol aarde is groter dan de totale wereldpopulatie!

Ons doel is om in kaart te brengen welke bacteriesoorten in bodems over heel Vlaanderen goed samenwerken met soja. Vandaag is soja immers een subtropische plant die niet aangepast is aan onze omgeving. Willen we daar iets aan doen, dan moeten we ook de juiste lokale partners vinden in onze bodem. Zo kunnen we niet alleen een eiwitrijk gewas lokaal en meer duurzaam telen, we kunnen er ook stikstofuitspoeling mee aanpakken en de bodemkwaliteit verbeteren.

Soja plant

Visie op duurzame landbouw

Naast het in kaart brengen van Rhizobium bacteriën in 1000 Vlaamse tuinen, willen we ook meten hoe verschillende groepen in de samenleving denken over duurzaamheid en de rol die peulvruchten zoals soja, maar ook de bodem en haar piepkleine bewoners, hierin spelen.

microcast

De Microcast: podcast aflevering over knolletjes en draadjes

De Microcast is een podcast waarin een groep jonge wetenschappers afdaalt naar de wonderbaarlijke wereld van micro-organismen. In deze aflevering leer je meer over 'knolletjes en draadjes'. Professor Sofie Goormachtig legt uit hoe bacteriën en schimmels de mensheid kunnen helpen om minder chemische meststoffen te gebruiken, en weidt uit over de vele mogelijkheden van micro-organismen in de landbouw. Vanaf minuut 20.45 wordt het soja-in-1000-tuinen project in de kijker gezet; luister dus zeker!

1000 burgerwetenschappers

Wil je weten wat onze burgerwetenschappers zoal te wachten staat?

Partners