Inlogproblemen? Er is een extra pop-up (eenmalig) bij inloggen deelnemersportaal. Meer info

Aan de slag met soja

sojaproducten

Aan de slag met soja

Is de soja uit je tuin ook lekker?
Hoe moeten de boontjes geoogst worden en hoe kan je ze klaarmaken?

Wanneer en hoe soja oogsten?

Voor we soja kunnen klaarmaken, is het belangrijk om te weten wanneer en hoe we soja kunnen oogsten. Er zijn namelijk 2 opties: sojabonen kunnen vroeg geoogst worden om als edamame bereid te worden, of later geoogst als droogbonen, waarmee je bijvoorbeeld sojamelk of tofu kan maken.

sojapeul

Vroege oogst

De vroege oogst gebeurt in de zomer wanneer de peulen nog groen zijn, maar er wel al duidelijke verdikkingen zijn waar je de boontjes kunt zien zitten. Oogst de peultjes met 2 handen (of knip ze met een schaar af), ze zitten opvallend vast aan de plant. Deze bonen bewaren nog een paar dagen in de ijskast, maar het lekkerste is natuurlijk als ze de dag zelf worden klaargemaakt. Knijp of zuig de bonen uit de peulen en geniet van deze heerlijke snack. Je kunt de boontjes ook invriezen, rauw of 2 minuten geblancheerd, met peul of alleen de boontjes (zoals je ook bij doperwten doet).

gedroogde soja

Late oogst

De late oogst is in het begin van de herfst, in de maanden september en oktober. De bonen zijn dan al vrij droog en hard. Belangrijk is dat het gewas voldoende afgestorven is (geen groene delen meer) en de peulen en zaden voldoende droog zijn. Laat de planten staan en voel eens aan de peulen. Op het moment dat de boontjes los bewegen in de peul kun je ze oogsten. Droge bonen bewaren best lang, op een droge plaats op kamertemperatuur.

soybeans

Hoe soja bewaren om volgend jaar te zaaien?

Wie boontjes wil bewaren om volgend jaar opnieuw te zaaien, moet de boontjes volledig laten uitdrogen aan de plant alvorens te oogsten. Vervolgens bewaar je ze op een droge plaats op kamertemperatuur. Als je dit niet doet, kan er schimmel beginnen optreden en worden de boontjes onbruikbaar.