Inlogproblemen? Er is een extra pop-up (eenmalig) bij inloggen deelnemersportaal. Meer info

Sojamelk

Ingrediënten

Om 1 liter sojamelk te maken heb je volgende ingrediënten nodig:

  • 120 g droge sojabonen
  • 1 liter water
  • Suiker
  • Zout
  • Vanille

Instructies

Stap 1
Was de sojabonen en week ze in water gedurende 10-16 uren. Hoewel niet noodzakelijk kan je de vliezen verwijderen door de sojabonen te kneden en de losgekomen vliezen weg te spoelen met water. Als de vliezen verwijderd zijn kan je meer sojamelk uit de sojabonen persen.

Stap 2
Kook de bonen gedurende enkele seconden. Dit is noodzakelijk om de bonensmaak van de sojamelk te verminderen. De enzymen die verantwoordelijk zijn voor de vorming van de bonensmaak worden dan vernietigd.

Stap 3
Mix de geweekte sojabonen in 1 liter water met een blender of staafmixer.

Stap 4
Zeef de gemixte massa door een kaasdoek en knijp goed uit. Vang de sojamelk op. Het onoplosbare residu, okara genoemd, kan verwerkt worden in brooddeeg, hummus of gebruikt worden als veevoer.

Stap 5
Verhit de sojamelk tot het kookpunt (goed roeren) en laat het 10 minuten koken. Na het afkoelen is de sojamelk klaar en kan je ze nog 3 dagen houden in de ijskast.

Stap 6 (optioneel)
De sojamelk kan zo gedronken worden maar de smaak kan verbeterd worden door er een beetje zout en suiker toe te voegen (koemelk bevat van nature ook veel zout).

De volgende ingrediënten kunnen toegevoegd worden per liter sojamelk:

  • 50 g pure chocolade + 80 g suiker om chocolademelk te maken.
  • 100 - 250 g fruit (bananen, sinaasappelsap,...) + 60 g suiker voor een fruitdrankje