Op zoek naar bacteriën die wortelknolletjes vormen en sojaplanten helpen groeien op het veld
Welke bacteriën vormen wortelknolletjes?
De bacteriën die wortelknolletjes kunnen vormen in de confirmatie experimenten, worden verder getest in pot- en veldproeven. Daarvoor voegen we in een eerste stap de aparte bacterie-soorten uit het confirmatie experiment opnieuw toe aan een jonge sojaplant en kijken later of deze bacterie-soort wortelknolletjes kan vormen. De experimenten vinden plaats in een gecontroleerde omgeving (groeikamer), maar we gebruiken niet-sterile bodem waar ook andere bacteriën in kunnen zitten. Dit is een goede voorbereiding om te zien welke bacteriën het eventueel goed zouden doen in een veldproef.
Proefvelden inzaaien met soja
ILVO heeft verschillende proefvelden waar veldproeven kunnen plaatsvinden. Onze soja werd in mei gezaaid op de proefvelden in Merelbeke en Bottelare. Voor de veldproeven voegen we eerst een bepaalde bacterie-soort toe aan het zaad van de sojaplant, en laten we de plant dan groeien op het veld.
De eerste sojaplantjes op het veld
Enkele weken later zijn de plantjes al goed gegroeid. Op basis van de groene kleur van de plant kunnen we zien welke bacterie-soort stikstof kan fixeren in de wortelknolletjes en de plant zo kan helpen groeien. Omdat de planten buiten op een veld groeien, kunnen we de omgevingscondities niet meer controleren. De veldproeven zijn dus een goede test om te kijken welke bacterie-soorten wortelknolletjes kunnen vormen die de plant helpen groeien op een echt veld, blootgesteld aan weer en wind.
De eerste resultaten van de veldproef
Ongeveer drie maanden later, in augustus, konden we de eerste resultaten zien! Van alle bacterie-soorten die we getest hebben in de veldproef, zijn er twee in staat om talrijke wortelknolletjes te vormen én stikstof te fixeren voor de sojaplanten. Deze planten zijn zichtbaar groener dan de anderen (gele pijlen).
We haalden ook enkele planten voorzichtig uit de grond om het wortelstelsel met eventuele wortelknolletjes te kunnen bestuderen. Indien we wortelknolletjes zagen, werden deze geteld en gewogen. We controleerden ook of de wortelknolletjes rood waren aan de binnenkant, omdat dit wijst op actieve stikstoffixatie door de bacteriën.
De volgende stappen
In de komende weken zullen we de sojaplanten van de veldproef oogsten om de opbrengst en het eiwitgehalte te bepalen.