Inlogproblemen? Er is een extra pop-up (eenmalig) bij inloggen deelnemersportaal. Meer info

Een interactief landbouwers evenement

Uitleg

Starten met een korte update van het project

In de voormiddag vertelden de onderzoekers meer over de resultaten van het project, dat intussen goed gevorderd is. Zo wordt de verzamelde data geanalyseerd en worden nieuwe veldproeven opgezet.

RSC
RSC
RSC

In dialoog met landbouwers

Tijdens het 'omgekeerd wetenschapscafé' gingen de deelnemers in dialoog met experten uit het project. Dit zijn de conclusies van dit omgekeerd wetenschapscafé:

- De meeste landbouwers staan ervoor open om zaden met een coating van bacteriën te gebruiken, maar het is belangrijk om te weten of/hoelang de bacteriën in de bodem blijven na de oogst.
- De meeste landbouwers zijn, deels uit noodzaak, bezig met duurzaamheid.
- De belangrijkste overweging voor het telen van nieuwe gewassen (zoals soja) is de opbrengstzekerheid (hoge en stabiele opbrengst). Ook de afzetmarkt, de prijs en de moeilijkheidsgraad qua telen (slaagkansen) spelen een rol. Er is dus zeker bereidheid tot het experimenteren met sojateelt, op voorwaarde dat er geen verlies gemaakt wordt (rendabiliteit). Subsidies zouden de risico's verkleinen.
- Een verbetering van de gewasbescherming (chemisch, mechanisch) zal nodig zijn om de lokale sojateelt te commercialiseren. Ook is er nood aan het opzetten van een structureel netwerk om de afzetmarkt voor lokale soja te vergroten.
- Landbouwers zijn bereid deel te nemen aan burgerwetenschapsprojecten als ze op de hoogte worden gehouden van de resultaten en de (tijds)kosten niet te hoog zijn.

RSC

Een namiddag op de Agriflanders beurs

Na het omgekeerd wetenschapcafé was er tijd voor een lekkere lunch. In de namiddag konden de landbouwers een gratis bezoek brengen aan de Agriflanders beurs, waar onze 'Soja in 1000 Tuinen' booth ook een mooi plekje had.
(Foto's ©Monica Monté)

Klik hier om de presentatie van het landbouwers evenement te bekijken.

Download file 20230113_presentatie_soja.pdf View file 20230113_presentatie_soja.pdf